Bij AFC’34 en HSV staan vrouwen aan het roer

11 februari 2024

Ik werd er op gewezen dat er een heel erg leuk artikel in het Noordhollands Dagblad stond over twee top vrouwen die als vrijwilligers twee voetbalclubs leiden als voorzitter.
Nu heeft niet iedereen het Noordhollands Dagblad dus via deze weg willen wij – van HSV – onze leden dit artikel natuurlijk graag laten lezen.
HSV is ten slotte natuurlijk wel een beetje heel trots en heel erg blij met onze Ellen!!
(Je zou bijna zeggen dat Ellen in aanmerking komt voor vrijwilliger van het seizoen 😉 )

Bij AFC’34 en HSV staan vrouwen aan het roer
’Je spreekt als vrouw een andere taal’

Ze hebben beiden niet zoveel met het man/vrouw-verhaal. Voorzitters Ellen Popma (HSV) en Mirjam de Boer (AFC’34) komen op ons verzoek bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, niet om zichzelf als boegbeeld op te werpen. „Wij zijn ook gewoon vrijwilliger. De club dat ben je samen.”

Monique Janse


Foto’s: Martin de Haan

HEILOO Vrouwen op het pluche bij een voetbalclub; het is nog steeds geen alledaags verschijnsel in de voetballerij. In het betaald voetbal zijn ze op een hand te tellen en ook in het amateurvoetbal struikel je er nog niet over. Maar in de regio Alkmaar heeft zowel vierde divisionist AFC’34 als tweedeklasser HSV een vrouwelijke voorzitter. Mirjam de Boer en Ellen Popma vertegenwoordigen hun club.

Popma is opgegroeid met voetbal. Als kind kwam de geboren Alkmaarse bij AFC’34. Vader Joop was jarenlang keeper van het eerste team. Toen ze verkering kreeg met voetballer Jan Bugter van aartsrivaal HSV (’vroeger waren HSV en AFC’34 blijkbaar water en vuur’, aldus Popma) keerde dat thema regelmatig terug in de sinterklaasgedichten. Ze verhuisde in 1982 naar Heiloo en is er nooit meer weggegaan.

Sinds vijf jaar woont ook Mirjam de Boer in Heiloo. Haar destijds twaalfjarige tweeling zocht na de verhuizing vanuit Amsterdam een nieuwe school en nieuwe voetbalclub. Dat werden het Willem Blaeu (waar hun vader uit Bergen vroeger ook naar school ging) en AFC’34. De in het hockey opgegroeide moeder vroeg bij het aanmelden van haar jongens of ze iets kon betekenen voor de club. Korte tijd later zat De Boer, directeur van Dura Vermeer, in het bestuur als penningmeester.

Lees het hele artikel hier in het Noordhollands Dagblad