Update Coronamaatregelen en de gevolgen voor het amateurvoetbal (14-04-2021)

14 april 2021

Gisteravond (13 april 2021) heeft het kabinet de verlenging van de meeste coronamaatregelen bekendgemaakt. Dit heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland en met name de KNVB Regiocup, waarbij een aantal data en factoren op dit moment nog niet zeker zijn. De komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt over de haalbaarheid van de KNVB Regiocup voor de verschillende voetbalvormen. Voor het zaalvoetbal is wel al bepaald dat de KNVB Regiocup komt te vervallen.

Volgens het ‘openingsplan’ van het kabinet mogen voetballers van 27 jaar en ouder pas – op z’n vroegst – vanaf 11 mei weer in teams trainen. Competities mogen vanaf 7 juli worden hervat. De KNVB is met de Rijksoverheid in gesprek om te bespreken of lokale wedstrijden al eerder mogen worden gespeeld zodat de KNVB Regiocup doorgang kan vinden. Ook werd gisteravond aangegeven dat versoepelingen van de maatregelen eerder kunnen worden doorgevoerd als de coronacijfers dit toelaten. Dat is niet ondenkbaar, vorig jaar volgden de versoepelingen voor jeugd en daarna volwassenen elkaar snel op vanaf april.

De KNVB heeft iedereen opgeroepen toe te gaan werken naar het moment dat er meer mogelijkheden zijn om in teams te trainen. Want als dat kan, willen we dat natuurlijk zo snel mogelijk gaan doen. Wij moedigen dan ook alle leden aan om fit te worden/ blijven zodat, wanneer dit mogelijk is, in teamverband verder getraind kan worden.

Regiocup voor senioren
De voor komende vrijdag aangekondigde bekendmaking van de poule-indeling van de KNVB Regiocup voor senioren wordt vanwege de nieuwe ontwikkelingen uitgesteld. De KNVB wil uiteraard dat wedstrijden veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden. Daarvoor is het ook nodig dat alle deelnemers (weer) wedstrijdfit zijn. Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen op z’n vroegst pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Zij hebben dan ook nog voldoende voorbereidingstijd nodig voordat ze weer wedstrijden kunnen spelen. Voor de verschillende doelgroepen zoals jeugdteams, het standaard voetbal en de overige teams wordt afhankelijk van de mogelijkheden de komende weken per geval een besluit genomen. De KNVB wil alle opties zo lang mogelijk openhouden en niet onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden uitsluiten. Mocht de KNVB Regiocup ergens niet doorgaan, dan kan de KNVB meedenken of -helpen om (oefen)wedstrijden te faciliteren zodra die weer zijn toegestaan.
Dat betekent voor ons bij HSV voor dit moment – net als bij alle andere verenigingen – dat we nog in de onzekerheid blijven. En dat we tot nader bericht doorgaan, zoals de afgelopen weken. Maar laten we vooral alles doen wat er binnen die mogelijkheden wél kan, om zo fit mogelijk te blijven. En ons startklaar houden voor het moment dat er verruimingen komen.

Junioren
Sporters tot 27 jaar kunnen blijven trainen en onderling wedstrijden spelen. Voor deze groep hoopt de KNVB dat er vanaf 11 mei wedstrijden buiten de eigen vereniging gespeeld kunnen worden. Dat zou ook betekenen dat de KNVB Regiocup voor jeugdvoetballers van start kan gaan. Ook daarvoor geldt: nu is niets nog zeker. Maar zodra hier duidelijkheid over is, zullen we dit communiceren.

 

Het bestuur