Keepster Roos Kuijper naar vv Alkmaar

5 december 2022

Sinds deze zomer heeft Roos Kuijper (14 jaar) de overstap gemaakt van MO17 bij HSV naar MO15 bij vv Alkmaar. Als club zijn we natuurlijk enorm trots als één van onze speelsters wordt gevraagd door een betaald voetbal organisatie! We spraken met Roos, want hoe is dit nu eigenlijk tot stand gekomen? Hoe gaat het in de eerste maanden bij haar nieuwe club? En wat voor tips heeft Roos voor keepers die ervan dromen om profvoetballer te worden?

Roos voetbalt al bij HSV vanaf dat ze 9 jaar is. Bij de overstap van MO11 naar MO13 moest er een nieuwe keeper komen. Roos besloot de handschoenen aan te trekken en is vanaf toen begonnen met keeperstraining. Bij HSV heeft Roos altijd keeperstraining gehad van Ronald, Bodhi en John Molenaar. Roos is hen enorm dankbaar, want zonder hen was het nooit tot die mooie overstap naar vv Alkmaar gekomen! Hiernaast heeft Roos ook 1,5 jaar bij Keepersworld getraind. Volgens Roos zeker een aanrader ook voor andere keepers!

Roos haar sterke punten zijn dat ze niet bang is, durft uit te komen, een goede uittrap heeft en hard kan schieten. Wat ze graag nog zou willen verbeteren, is met name het meevoetballen.

Een favoriete keeper heeft Roos niet echt, al is Bizot zeker een goede keeper! De keeper van AZ van vorig jaar (Vindahl) kon op wat minder waardering van Roos rekenen. Met de rest van het gezin gaat Roos graag kijken bij AZ, haar favoriete club.

Hoe is Roos nu terecht gekomen bij vv Alkmaar? Roos was al een tijdje goed bezig bij HSV. Door diverse mensen werden Roos en haar familie ook geattendeerd op de talentendagen van VV Alkmaar. Helaas waren deze talentendagen al voorbij, maar omdat Roos een keeper is wilde ze haar wel een keer zien trainen.

Totaal heeft Roos in maart 2022 driemaal meegetraind. Vervolgens duurde het enige tijd voordat Roos iets hoorde van vv Alkmaar. Na uiteindelijk een belletje naar de club van haar moeder wilde vv Alkmaar Roos graag vaker mee zien trainen. Na enkele trainingen kwam daar na een week het belletje van de club of Roos zou willen aansluiten bij de MO15 voor het volgende seizoen!

Aan de ene kant onwijs cool natuurlijk, maar ook een beetje dubbel. De gezelligheid in het team van HSV MO17 met haar zus en eigenlijk wel met alle meiden is natuurlijk iets wat ze zou gaan missen. Terugkomen naar HSV kan altijd nog, dus besloot Roos om deze mooie stap te gaan maken. En als het even kan, staat Roos langs de lijn om bij haar ‘oude’ team van MO17 te kijken!

Het was best spannend in het begin. Bij vv Alkmaar wordt verwacht dat keepers ook meevoetballen en dat is best even wennen. Ook wordt verwacht dat een keeper zo’n 20 meter van het doel speelt. In de aanloop naar het seizoen heeft Roos samen met een andere keeper om en om in oefenwedstrijden gespeeld. Goed om op die manier wat vertrouwen te wekken!

Discipline is erg belangrijk binnen het team. Van iedereen wordt verwacht dat ze dezelfde kleding dragen en op dezelfde manier. Keepers mogen geen lange broek aan tijdens het keepen. Ook moesten de vakantieplannen van het gezin in de zomer enigszins worden aangepast, omdat de voorbereiding op het nieuwe seizoen al snel begon. En moesten er allerlei team en persoonlijke foto’s gemaakt worden. Best tof!

De meiden uit het team komen eigenlijk overal vandaan en zitten voornamelijk op het Willem Blaeu. Roos zelf zat op school bij PCC Heiloo en is dit schooljaar naar het Van der Meij college gegaan. Hierbij wordt voor Roos rekening gehouden met het bedrijven van topsport. Wedstrijden en trainingen worden gespeeld op het complex van AFC ’34. In totaal wordt er getraind op 3 ochtenden doordeweeks, waarna er op zaterdag een wedstrijd gespeeld wordt. Ook is er om de week op woensdagavond een oefenwedstrijd.

De MO15 van vv Alkmaar speelt dit jaar in een competitie met jongens onder-14 jaar in de eerste klasse. Tot nu draait het team keurig mee in de middenmoot! Vanaf het begin van het seizoen is Roos eerste keeper! Hoe gaaf is dat! Best pittig zo de eerste maanden en spannend natuurlijk, maar ook erg leuk en leerzaam. In de afgelopen maanden ervaart Roos dat ze al enorm veel beter is geworden. Zo gaat het meevoetballen bijvoorbeeld steeds beter.

Welke tip heeft Roos voor andere keepers die dromen om profkeeper te worden bij hun favoriete club? Volgens Roos is het belangrijk om te durven als keeper en vertrouwen te hebben in jezelf. Vooral veel doorzetten en er gewoon voor gaan!

Geweldig voor Roos dat deze kans zich heeft voorgedaan! Als club wensen we haar veel mooie sportieve successen bij haar nieuwe club! We zullen je blijven volgen bij vv Alkmaar en wie weet zien we je schitteren in de Eredivisie voor vrouwen over enkele jaren!!