Joeri Oud: “Ogen dicht en visualiseren”

19 oktober 2018

Het is de droom van iedere amateurvoetballer: doorstromen naar een profclub. In de serie ‘HSV’ers bij de profs’ gaan we in gesprek met jongens voor wie die droom werkelijkheid is geworden. Wat is er nou zo mooi aan het voetballen bij een profclub, en wat moet je ervoor laten? Waar hopen zij over 5 jaar te zijn? Nadat we in deel 1 spraken met Mees Kaandorp, is het in deel 2 de beurt aan Joeri Oud.

Daags na de 6-2 overwinning van zijn team, AZ Onder 14, op PSV, spreken wij met Joeri Oud. Hij is aanvoerder van het team en wist de zesde goal van dit doelpuntenfestijn op zijn naam te schrijven. Na een, volgens de hoofdpersoon zelf, onterechte penalty tegen en een 0-1 achterstand, wist het team in de tweede helft orde op zaken te stellen.

Joeri, wanneer ben je begonnen met voetballen?

Ik ben ik de minipupillen bij HSV gestart met voetballen. Ik was toen 4 of 5 jaar oud. Vanaf de F-pupillen mocht ik instromen bij de AZ Voetbalschool. Dat zijn extra trainingen van AZ op de zondagocht

end, met de beste kinderen van de regio. Vanuit die groep mochten weer de beste spelers door naar de woensdagmiddagtrainingen, en uiteindelijk mocht ik op mijn 10e al spelen in AZ Onder 12. Het telefoontje van de Hoofd Jeugdopleiding van AZ, Paul Brandenburg, zal ik nooit vergeten.

Hoe ziet jouw week als voetballer van AZ Onder 14 eruit?

Doordeweeks hebben we één ochtendtraining, de andere trainingen zijn in de middag. Bij die ochtendtraining moet ik om 05.45 uur opstaan, en gaan we met het busje naar de club. Na de training gaan we naar school en aan de studie.

Ik zit op het Sint Michael College in Zaandam, waar mijn schoolrooster aangepast is op de trainingen. We missen veel uren, maar het wordt zo gepland dat het zo veel mogelijk de onbelangrijke uren zoals gym zijn. De belangrijke dingen die je mist moet je wel inhalen, meestal doen we dat bij AZ.

We spelen onze wedstrijden vaak op zaterdagmiddag om 12 uur. Bij een uitwedstrijd gaan we bij aankomst altijd eerst kijken hoe het veld erbij ligt. Bij een thuiswedstrijd zijn we 5 kwartier van tevoren aanwezig. Eerst gaan we omkleden, en daarna gaan we visualiseren. Dat is dat je in de kleedkamer je ogen dicht doet, en situaties van wedstrijden in je hoofd afspeelt. Op die manier ben je goed voorbereid op wat er in de wedstrijd gaat komen en ga je met meer vertrouwen de wedstrijd in.

Wat zijn voor jou de grote voor- en nadelen van spelen bij een profclub?

Het grote nadeel is dat ik bijna geen vrije tijd heb en dus weinig met vrienden kan afspreken. In de vrije tijd die ik heb speel ik graag FIFA, daar ben ik wel goed in.

Voor de rest is het alleen maar heel erg gaaf om bij een profclub te spelen. Ik bedoel, trainen onder schooltijd, op het prachtige AFAS Trainingscomplex. Daarnaast zie ik vaak het eerste trainen. Na de training maak ik wel eens een praatje met ze, dat is ook heel cool.

Het spelen bij een profclub geeft wel veel druk. Ik ben meestal wel wat extra gespannen voor de grote wedstrijden. Maar ook bij ‘kleine wedstrijdjes’ kan ik erg gespannen zijn, omdat de lat dan extra hoog wordt gelegd. Dat kan de trainer voor de wedstrijd zeggen, je moet met 15-0 winnen. Dat is ook stressvol.

Je speelt nu in AZ Onder 14, over 5 jaar kun je dus in AZ Onder 19 spelen. Er zijn ook voorbeelden van jongens die dan al in AZ 1 spelen. Hoe hoop je dat jouw toekomst er uit gaat zien?

Ik wil op elk moment op hoogst mogelijke niveau spelen. Over 5 jaar wil ik in AZ Onder 19 spelen, en dan snel naar AZ 1. Mijn droom is om uiteindelijk in de Premier League te spelen. En dan niet bij Sunderland, maar in de echte top, bij Chelsea. Ik denk dat ik goed genoeg ben om vanaf AZ 1 direct de stap te maken naar Chelsea. En daar dan spelen als een type Sergio Ramos. Hij is zo hard, hij is de beste verdediger van de wereld.

Welke tips geef jij de HSV-jeugdleden mee, die ook dromen van een profcarrière?

Mijn tip is, pak veel extra trainingsmomenten. Hier word je zelf beter van, maar ook zien je trainers dat je gemotiveerd bent om de top te halen. Op die manier word je sneller gescout voor een profclub.