Historie

De geschiedenis van HSV

HSV is een club met een lange en rijke voetbalhistorie. Kleine jongens werden grote namen en bakkersknechten werden helden van HSV door te scoren met een leren knikker op een doel met vierkante palen. In 2015 viert de vereniging haar 85 jarig jubileum met tal van activiteiten. Klein gestart in de periode tussen de twee wereldoorlogen op een veld vlak bij de kerk in het centrum van het dorp. Langzaam gegroeid en na veel sportieve hoogte- en dieptepunten nu met het eerste team vertegenwoordigd in de 3e klasse van de KNVB. De club is diep geworteld in de Heilooer samenleving en heeft een warme plek in de harten van liefhebbers van mooi voetbal en hard werken. Jan Zoon en Hans Ursem, twee clubmensen met een lange staat van dienst, beheren het archief van de club. Zij werken ook aan een uitgebreide historie voor op de website.

H.S.V. is opgericht op 1 juni 1930, maar op 11 maart 1921 is al geprobeerd om een voetbalclub te stichten. Deze werd onder de naam V.V.H. ingeschreven. Na enkele succesvolle seizoenen werd de club op 10 nov. 1929 opgeheven en de overgebleven leden werden opgenomen in de Alkm.club Alcmaria Victrix. Vooral kapelaan van Kessel werd de grote man achter het voetballen. Het eerste jaar kan nog niet worden meegedaan aan de competitie, maar in 1931 – 1932 neemt de R.K. H.S.V. deel aan het sportieve competitieleven. De club ging spelen in de DHVB (Diocesane Haarlemsche Voetbal Bond)

Er werden ook regelmatig vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd om de voetbalsport te promoten. Hiervoor kwamen sterke tegenstanders naar Heiloo, o.a. Volendam, die zelfs kampioen van Nederland werd in de katholieke voetbalbond. In september 1934 kwam zelfs Paramaribo 1 naar Heiloo om tegen de plaatselijke trots te spelen.

H.S.V. speelt in die beginjaren vaak beker-, medaille- en/of nederlaagwedstrijden omdat de competitie maar een klein aantal teams bevat. In de thuiswedstrijd tegen Sparta (nu Spartanen uit Wognum) breekt ene Jan Kops zijn been. Er wordt later een collecte voor hem gehouden die het mooie bedrag van Hfl 11.91 opbrengt.

In seizoen 1932-1933 is de scheidsrechter niet op komen dagen bij de wedstrijd tussen Victoria uit Obdam en H.S.V. Een Heiloëer supporter fluit deze wedstrijd, maar hij laat 2 min. te lang doorspelen, waarin H.S.V. de 2-2 scoort. Na protest van Victoria, besluiten de 2 voorzitters dat de wedstrijd maar als vriendschappelijk duel moet worden gezien.

De H.S.V.-ers speelden in de beginjaren in een eenvoudig wit shirt en een zwarte broek. Later , waarschijnlijk in 1932 zijn de clubkleuren gewijzigd; het wordt een rode broek en een blauw shirt met een rode kraag en rode manchetten. In 1937 is de toenmalige secretaris Henk Pel zo enthousiast over het tenue van Go Ahaed uit Deventer, destijds een topclub uit Oost Nederland dat hij het liefst H.S.V. in dit tenue ziet spelen en zo geschiedt.

Vanaf het seizoen 1937-1938 spelen H.S.V.-ers in RODE broeken en een ROOD shirt met in de lengterichting een GELE baan en GELE manchetten en ROOD-GEEL geringde kousen.

In de oorlogsjaren worden de (kleine) competities niet uitgespeeld en in het najaar van 1944 dwingen de omstandigheden de bond om de voetbalcompetitie helemaal stil te leggen.

Na de bevrijding slaat H.S.V. direct toe en wordt het 1ste kampioen met 7 overwinningen en 3 gelijke spelen, dus 17 uit 10!! Daarna worden promotiewedstrijden gespeeld tegen Westzaan. Uit werd met 1-2 gewonnen, maar thuis werd het een sensationele wedstrijd. Na een 0-3 achterstand met de rust, werd er met 5-3 gewonnen en dus was er promotie naar “Den grooten bond”, de vierde klasse KNVB.

In het seizoen 1948 – 1949 verschijnt de eerste jaargang van ons clubblad “de H.S.V.-er”. De drijvende krachten hierachter zijn Jan Bugter sr. En Henk Spaans van het Slimpad. Ook wordt in september 1950 de supportersvereniging ROOD-GEEL opgericht door kapper Kroon en Tinus Houtenbos, in 2006 overleden, een van onze latere voorzitters.

In seizoen 1951-1952 heeft H.S.V. 5 senioren- en 8 jeugdelftallen. Het 1ste team wordt kampioen in seizoen 1952-1953 in de 4e klasse A KNVB. In de beslissende wedstrijd in en tegen Schagen scoort Jan Bugter sr. VIER maal en HSV wint de wedstrijd met 4-2. In die tijd wordt de contributie thuis opgehaald. Piet Kraakman verzorgt de jeugdafdeling en Jan Mulder de senioren.

Per 1 aug. 1952 is de contributie Hfl 1.25 per maand voor senioren, Hfl 0.75 voor de junioren en Hfl 0.50 voor de welpen. In 1956 werd een zeldzaam jubileum gevierd, nml. het feit dat Cor Keeman 25 jaar als jeugdleider bij HSV werkzaam was, speciaal voor de jeugd.

In seizoen 1958-1959, met Arie Molenaar als trainer waren de resultaten niet zo bijster goed. Er sprong echter één wedstrijd uit., namelijk HSV – Alkmaarsche Boys, gespeeld aan de om Mallevoortsdijk, achter de huidige Buk Buk. De uitslag werd 7-1, waardoor niet A.Boys, maar Vitesse ’22 kampioen werd.

Via een kampioenschap en promotiewedstrijden met de ploegen Den Helder, KVV en St. Martinus , die HSV alle zes won, werd in seizoen 1960-1961 promotie behaald naar de 3e klasse. HSV “verkocht” zelfs spelers aan het betaalde voetbal; in 1955 ging Piet Schuyt en in 1962 was het de eer en de beurt aan Jan Spaans om Alkmaar ’54 te gaan versterken.

(Wordt vervolgd)

Hans Ursem

 

Sponsoren